maanantai 13. tammikuuta 2014

Zanpeikko testaa

Crossfit
Olen pidempään halunnut käydä testaamassa crossfitin, ehkä olen mainonnan uhri tai päästä vain sekaisin, mutta mielikuva lajista jossa vedetään täysillä kuulostaa todella kivalta. Crossfit on kuntoilumuoto, jossa tavoitteena on kehittää tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia. Siihen kuuluu lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita. Ajatus itsensä testaamisesta aikaa ja muita vastaa houkuttaa, mutta samalla arastelen uuteen tilanteeseen menemistä ja itseni nolaamista. Kiinnostus käydä katsomassa mistä crossfitissä on kyse kasvoi liian suureksi, ja päätin lähteä kokeilemaan lajia Fittarille, joka sattui tarjoamaan siihen ilmaisen kokeilu mahdollisuuden. Vielä kun sain houkuteltua kaverin mukaan, niin ei tarvinnut mennä yksin sinne.

Lopulta en oikein tiennyt mitä odottaa 40 min kokeilulta ehkä enemmän puhetta kuin tekemistä. Puheiden sijaan ryhdyttiin heti asiaan eli lämmittelemään. Käsien, jalkojen, ja lantion pyörittelyä sekä hyppimistä ja muuta mukavaa. Alkulämpöjen jälkeen käytiin läpi päivän treeni joka koostui kahdesta osiosta. Ensimmäisenä tehtiin:

Amrap (as many rounds as possible) 8 min ajan
4 pull up
6 burbee (yleisliike)
8 slam (pallon heitto maahan)
10 air squat (kyykky omalla painolla)

Mielestäni treeni kuulosti hyvältä, ainoa liike joka ei ollut tuttu oli slam, mutta pari kokeilun jälkeen sen oppi. Käytin 8 kg palloa joka tuntui sopivalta. Amrap oli hauska harjoitus juuri sellainen mitä olin ajatellut crossfitin olevan nopeatempoista sykkeen nostatusta, joka lopussa rupeaa tuntumaan todella raskaalta. Sain tehtyä viisi kierrosta ja olin tekemässä kuudennen kierroksen slameja, kun aika loppui kesken. Tämän jälkeen oli viiden minuutin lepo ennen toista harjoitusta. Pieniä katseita taisimme kaverini kanssa saada, kun vedimme leukoja ilman kuminauhoaja muiden naisten sählätessä nauhojen kanssa. On siitä kiipeilystä jotain hyötyä :)

1 min välein 6+6 liikkeet 8 min ajan
6 KB swing (kahvakuula heilautus)
6 sit up (istumanousu kädet varpaisiin)

Jokaisen minuutin alkuun tehtiin liikkeet ja jäljellä olevan ajan sai palautella, mitä nopeammin teet sitä enemmän on aikaa palautua. Kahvakuulaksi otin 14 kg kuulan, jonka arvelin olevan sopiva ja olihan se ihan ok, mutta painavampikin olisi varmasti mennyt. Tämä harjoitus tuntui tosi helpolta edelliseen verrattuna, joko toisto määrät olivat liian alhaiset minulle tai kuula liian kevyt ;) Harjoituksen idea on kiva, ja samanlaista harjoitusta olen joskus tehnyt leuanvedon kanssa, mutta nyt tosiaan jäi vähän sellainen fiilis et ei tullut annettu kaikkea.


Crossfit ei sinällään tarjoa mitään uutta liikettä tai tekniikkaa, mikä ei olisi muista lajeista tuttua. Se yhdistelee eri liikkeitä sopiviksi kokonaisuuksiksi jotka tehdään aikaa vastaan. Monet harjoitukset ovat sellaisia mitä pystyy tekemään myös kotona tai ulkona eikä tarvitse kalliita kursseja ja salijäsenyyksiä maksaa. Crossfit vaikuttaa hauskalta lajilta, jossa tosiaan saa tehdä täysillä, mutta vielä en rupea sitä harrastamaan. Ehkä joskus saatan tehdä jotain harjoituksia kotona omaksi huvikseni ihan vain testatakseni miten paljon jaksan.

4 kommenttia:

 1. Vähän harmittaa kun minulta meni ohi se koko avoimien ovien päivä! Olisin just halunnut käydä kokeilemassa crossfitiä. Tosin kyllä mulla oli aika lailla oikea käsitys siitä, mitä se on. Ainakin sinun ja muiden kuvauksien perusteella. Kaikkea tuotahan tulee tehtyä omin päin, tosin useimmiten vähän eri seteillä. Griteissä (LesMills-juttuja) on myös vähän tuontyyppistä liikepattereiden tekemistä aikaa vastaan.

  Eilen kävin spinningissä ja vilkuilin cf-salin ovelta. Houkuttelishan se... Olis taas Fittarilla alkamassa crossfit bootcampia ja tavallista peruskurssia, mutta hinnat ei vaan oikein ole sopivia opiskelijan kukkarolle. Tai ei ainakaan pystyis käymään säännöllisesti. Ehkäpä siis itsekin jatkan vaan "köyhän naisen crossfit-treenejä" ihan ominpäin. Onhan sekin kivaa, vaikka toki ryhmässä ja komennossa saa aina itestään enemmän irti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi ettet päässyt testaa crossfittiä, ehkä niitä ilmaisia kokeilu päiviä tulee vielä. Tosiaan ei crossfit mitään mullistavaa tarjoa, ja varmasti noita samoja juttuja on muissakin lajeissa. Suurin hyöty noista ohjatuista tunnista olisi et on joku korjaamassa tekniikkaa ja kannustaa yrittämään enemmän.

   Mä niin näkisin sut itseni lisäksi treenaamassa crossfittiä, mutta hinta on aika suolainen ja taitaa sullakin ne muut lajit ajaa tuollaisen ohi. Mä yhdyn tuohon "köyhän naisen crossfit-treeneihin", tekee niitä omaksi huvikseen silloin kun pystyy.

   Poista
 2. Kannattaa tutkailla crossfitin varjopuolia ennen kun hurahtaa siihen täysin. Voi aloittaa vaikka tästä http://scottabel.blogspot.ca/2013/10/another-drop-in-bucket-are-crossfits.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä linkki, joka kannattaa lukea jos todella meinaa ruveta crossfittailee. Tosissaan jäi tekstistä mainitsematta crossfitin varjopuolet. Onhan se väistämätöntä, jos aina vetää täysillä useamman kerran viikkoon niin luokkaantumisia tulee. Eihän kukaan kiipeilijäkään (toivottavasti) vedä maksimitreenejä päivästä viikosta kuukaudesta toiseen. Kaikkea kun tekee kohtuudella ja muistaa lepo päivät niin kroppa kiittää.

   Poista